Mon. Sep 16th, 2024

FIA har svart på spekulasjoner om at nylig lagt til tekst i de tekniske reglene for Formel 1 var direkte knyttet til et ryktet asymmetrisk bremsesystem på Red Bull RB20.

FIA har avvist påstander om at den nylig lagt til teksten i Formel 1s tekniske regelverk var en reaksjon på at noe lag brukte et forbudt bremsesystem.

Det ble antatt at et av lagene kan ha benyttet seg av et asymmetrisk bremsesystem, og at tiltaket fra det styrende organet var for å forhindre lignende tilnærminger i fremtiden.

Før endringen leste artikkel 11.1.2 i Formel 1s tekniske regelverk: “Bremsesystemet må være designet slik at kreftene som påføres bremseklossene i hver krets har samme styrke og virker som motsatte par på en gitt bremseskive.”

Etter det siste FIA World Motor Sport Council-møtet ble ytterligere tekst lagt til klausulen, som ble ratifisert av alle Formel 1-lagene.

Den ekstra teksten som ble lagt til var: “Ethvert system eller mekanisme som systematisk eller med hensikt kan produsere asymmetriske bremsmomenter for en gitt aksel er forbudt.”

I løpet av sommerpausen utløste dette en storm av spekulasjoner om at fokuset på nedslagene var Red Bull, som ifølge RacingNews365-kilder hadde et nå fjernet bremsesystem på plass fram til Kinas Grand Prix.

‘Ingen sannhet i at noe lag brukte et slikt system’
Selv om dette i essens utgjorde et asymmetrisk bremsesystem, antas det å ha vært innenfor reglementets rammer – om kanskje ikke helt i samsvar med deres ånd.

Hvorfor det ble fjernet før Miami Grand Prix er fortsatt uklart, men det har blitt foreslått at systemet kan ha vært knyttet til Max Verstappens pensjonering i Australia.

Ifølge Motorsport.com har høytstående kilder i FIA uttalt at endringen ikke ble utløst av noe et lag gjorde på det tidspunktet, men snarere for å fremtidssikre regelverket, ettersom Formel 1 nærmer seg et omfattende nytt regelverk i 2026.

“Det er ingen sannhet i at noe lag brukte et slikt system,” sa en FIA-talsperson til Motorsport.com.

Det er forstått at beslutningen om å legge til teksten i de gjeldende reglene ble tatt etter anmodning fra Formel 1-lagene, som forhindrer konkurrenter i å utnytte eventuelle uklarheter i de eksisterende lovene.

Argumentet er at en teknisk direktiv, ikke en regelendring, ville ha vært den riktige og vanlige kursen hvis et lag hadde blitt funnet å bryte regelverket.